Nieuws

Zomerconcerten Venloos carillon van start

4 juli 2018

Het klokkenspel van de Venlose Sint Martinuskerk is een bijzonder instrument. Het carillon behoort qua aantal klokken tot de top vijf van Europa. Het is dan ook geen wonder dat beiaardiers van over de hele wereld graag eens de 207 treden van de kerktoren beklimmen voor een optreden. Van 15 juli tot en met 19 augustus organiseert Stichting Het Venloos Carillon wederom een 6-tal zomerse zondagsconcerten. Dit keer met musici uit Nederland, Polen, België en Denemarken. Het openingsconcert staat in het teken van Venlo 675 jaar stad. De concerten beginnen telkens om 14:30 uur en duren ongeveer een uur.

Internationaal programma
De zomerconcerten van Stichting Het Venloos Carillon zijn een jaarlijks terugkerend fenomeen. De concerten genieten in Venlo, maar ook daarbuiten, veel waardering. Elk jaar komen er beiaardiers van over de hele wereld naar Venlo en ook voor 2018 is er een bijzonder programma samengesteld met zowel moderne als klassieke melodieën.

Tijdens het openingsconcert op zondag 15 juli loopt Sef Derkxin zevenmijlslaarzen door de historie van 675 jaar stad Venlo. Derkx, bekend als schrijver/columnist kan meesterlijk vertellen over de bijzondere mijlpalen van de Venlose geschiedenis. Stadsbeiaardier Marcel Siebers voorziet de verhalen van een bijpassend muzikaal programma. De vertelling vindt plaats in het Rosarium.

De Poolse beiaardier Anna Kasprzycka volgde verleden jaar een Fellowship aan de Bok Tower Gardens in Florida. Op zondag 22 juli brengt ze in Venlo een programma met onder meer luitcomposities, filmmuziek en Poolse volksliederen. De jonge Bob van der Linde is momenteel bezig met zijn master orgel en beiaard aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, maar sinds dit jaar ook al stadsbeiaardier van Arnhem. Het aanstormende talent speelt op zondagmiddag 29 juli een aantal klassieke beiaardwerken. De van oorsprong Japanse, in België woonachtige Ayako Vanderpoortenbrengt op zondag 5 augustus onder meer een aantal Japanse composities. De Belg Koen Cosaertis op 12 augustus aan de beurt. Cosaert is directeur van de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn te Mechelen, het oudste en grootste instituut voor beiaardkunst ter wereld, maar heeft ook nog tijd om zelf les te geven en te concerteren. Hij brengt een ode aan Johan Sebastiaan Bach en speelt daarnaast enkele verfijnde beiaardwerken. De Deen Povl Chr. Baslevwas vorig jaar ook al te gast in Venlo tijdens de Internationale Zomerconcerten. Dat beviel de organisatie zo goed dat hij dit jaar de concertserie op zondag 19 augustus mag afsluiten. Zijn programma bevat populaire melodieën en filmmuziek maar ook enkele Scandinavische stukken.

Meet & Greet
Het optreden van een beiaardier vindt altijd in grote afzondering van zijn publiek plaats. Stichting Carillon Venlo heeft daarom dit jaar voor alle beiaardiers een meet & greet georganiseerd. Dat geeft het publiek de mogelijkheid de beiaardiers na afloop van hun concert te ontmoeten en te complimenteren. De meet & greets vinden plaats in het Rosarium (15 juli), in de stadstuin van de Brouwersplaats, Parade 5e(22 en 29 juli), in de stadstuin van Hotel Puur, Parade 7a (5 en 12 augustus) en op het dakterras van De Loft 23, Klaasstraat 23b (19 augustus). Dat zijn tevens ideale luisterplekken voor de zes concerten.

Alle informatie over de concerten kun je hier vinden. Programmaboekjes liggen onder meer bij het VVV-kantoor en in de Sint Martinuskerk.

Over Stichting "Het Venloos Carillon"

"UNESCO" Immaterieel Erfgoed

Stichting "Het Venloos Carillon" zet zich in voor het instandhouden van het Venloos Carillon. Deze doelstelling valt in het actuele beleidsplan uiteen in de volgende onderdelen:

  1. zorgen voor draagvlak bij politiek en burger
  2. zorgen voor een betere toegankelijkheid van de Martinustoren
  3. zorgen voor een aantrekkelijk programma van bespelingen van het carillon

 

 

Wordt vriend!

Voor slechts 15 euro per jaar bent u Vriend van het Venloos Carillon. Naast het mooie gevoel dat u daarmee een bijdrage levert aan de instandhouding van dit unieke instrument, krijgt u van ons op een door u zelf te kiezen dag (uw verjaardag? Uw trouwdag?) een door uzelf te kiezen muzieknummer uit het repertoire van het carillon. Vrienden van het Carillon kunnen bovendien tegen gereduceerd tarief de toren beklimmen!

Doet u mee? Meld u vandaag nog aan! Stuur een mail naar stadsbeiaardier Marcel Siebers (vrind@venlooscarillon.nl), maak 15 euro over naar Stichting het Venloos Carillon NL31RABO0153812591 en u bent Vriend van het Venloos Carillon!

Gemeente Venlo

 

Contact

Postadres: Roermondseweg 144, 5935 AD Steyl

Bezoekadres: Grote Kerkstraat, 5911 CG Venlo

E-mail: via formulier