Online een melodie aanvragen!

Het Carillon

» Geschiedenis
» De Martinustoren
» De Martinuskerk

Wilt u komen luisteren naar het Venloos Carillon? Bekijk de concertagenda.

Het Carillon > Geschiedenis

De gemeente Venlo heeft sinds 1959 een door de burgers geschonken carillon. Het carillon is ondergebracht in de toren van de dekenale Martinuskerk en bevindt zich op een hoogte van ca. 45 meter. De klim naar het carillon telt 207 treden. Het spreekt natuurlijk voor zich dat het uitzicht in de open toren fenomenaal is!

Aanvankelijk telde het instrument 48 klokken en transponeerde het een kleine terts omhoog (Es1). In 1999 is er een actie op touw gezet om het carillon te renoveren en uit te breiden naar de werkelijke klank: een carillon op basis van de zwaarste luidklok (C1).

Het carillon is in zijn geheel gegoten door Koninklijke Klokkengieterij Petit & Fritsen uit Aarle-Rixtel in de jaren 1952,1959 en 1999. Vier luidklokken, met de slagtonen C-Es-F-G, spelen mee in het instrument, alle andere klokken hangen stil en worden tot klinken gebracht als aan de klepeldraad getrokken wordt; m.a.w. als de toets in het klavier wordt ingedrukt. De C-klok, de zwaarste klok, weegt 2381kg. De omvang van het instrument is 53 klokken, bijna vier en een half octaaf, en is daarmee een van de grootste carillons in Europa.

Over Stichting "Het Venloos Carillon"

"UNESCO" Immaterieel Erfgoed

Stichting "Het Venloos Carillon" zet zich in voor het instandhouden van het Venloos Carillon. Deze doelstelling valt in het actuele beleidsplan uiteen in de volgende onderdelen:

  1. zorgen voor draagvlak bij politiek en burger
  2. zorgen voor een betere toegankelijkheid van de Martinustoren
  3. zorgen voor een aantrekkelijk programma van bespelingen van het carillon

 

 

Wordt vriend!

Voor slechts 15 euro per jaar bent u Vriend van het Venloos Carillon. Naast het mooie gevoel dat u daarmee een bijdrage levert aan de instandhouding van dit unieke instrument, krijgt u van ons op een door u zelf te kiezen dag (uw verjaardag? Uw trouwdag?) een door uzelf te kiezen muzieknummer uit het repertoire van het carillon. Vrienden van het Carillon kunnen bovendien tegen gereduceerd tarief de toren beklimmen!

Doet u mee? Meld u vandaag nog aan! Stuur een mail naar stadsbeiaardier Marcel Siebers (vrind@venlooscarillon.nl), maak 15 euro over naar Stichting het Venloos Carillon NL31RABO0153812591 en u bent Vriend van het Venloos Carillon!

Gemeente Venlo

 

Contact

Postadres: Roermondseweg 144, 5935 AD Steyl

Bezoekadres: Grote Kerkstraat, 5911 CG Venlo

E-mail: via formulier