Online een melodie aanvragen!

Het Carillon

» Geschiedenis
» De Martinustoren
» De Martinuskerk

Wilt u komen luisteren naar het Venloos Carillon? Bekijk de concertagenda.

Het Carillon > De Martinustoren

De Martinuskerk in Venlo is op 13 november 1430 ingewijd. Nadien zijn er nog wel enkele uitbreidingen geweest en in 1610 kreeg de kerk zijn huidige vorm. Drie torens hebben deze kerk door de eeuwen gesierd. De eerste ging ten onder aan de gevolgen van een aardbeving terwijl de tweede toren door oorlogsgeweld (november 1944) ten onder ging. De huidige toren is in ruim twee jaar tijd opgebouwd en kwam gereed in 1953. Boven de hoofdingang werd aan de buitenzijde van de kerk een monumentaal hardstenen reliëf aangebracht, dat Martinus zittend te paard voorstelt. 

Nadat het jarenlang in de torenhal van de kerk heeft gestaan, is het torenuurwerk van de St. Martinuskerk sinds 2009 weer teruggeplaatst maar nu ín de kerk, want het mag gezien worden! In de persoon van Piet Verstraten uit Mill is een uitstekende restaurateur gevonden. Hij heeft ruim 250 uur aan de restauratie besteed! Ook de klokslagen zijn te horen, weliswaar niet meer op de zware luidklok maar op een tweetal kleine historische klokjes, zodat ook deze functie van het uurwerk te zien én te horen is. Het uurwerk loopt overigens precies gelijk!

Het uurwerk, dat waarschijnlijk in Duitsland is gemaakt door de firma Weule en in 1952 aangebracht in de Martinustoren, heeft slechts kort gefunctioneerd. Vanwege o.a. de lange ijzeren staven in de overbrenging naar de wijzerplaten én door de temperatuurverschillen door het jaar heen (ijzer zet uit en krimpt in bij warmte en koude) liep het uurwerk zo onnauwkeurig dat de bevolking er gauw schoon genoeg van had! Kort daarna is er een elektrische installatie gekomen die het uurwerk aandreef. Tegenwoordig is alles computergestuurd.

Over Stichting "Het Venloos Carillon"

"UNESCO" Immaterieel Erfgoed

Stichting "Het Venloos Carillon" zet zich in voor het instandhouden van het Venloos Carillon. Deze doelstelling valt in het actuele beleidsplan uiteen in de volgende onderdelen:

  1. zorgen voor draagvlak bij politiek en burger
  2. zorgen voor een betere toegankelijkheid van de Martinustoren
  3. zorgen voor een aantrekkelijk programma van bespelingen van het carillon

 

 

Wordt vriend!

Voor slechts 15 euro per jaar bent u Vriend van het Venloos Carillon. Naast het mooie gevoel dat u daarmee een bijdrage levert aan de instandhouding van dit unieke instrument, krijgt u van ons op een door u zelf te kiezen dag (uw verjaardag? Uw trouwdag?) een door uzelf te kiezen muzieknummer uit het repertoire van het carillon. Vrienden van het Carillon kunnen bovendien tegen gereduceerd tarief de toren beklimmen!

Doet u mee? Meld u vandaag nog aan! Stuur een mail naar stadsbeiaardier Marcel Siebers (vrind@venlooscarillon.nl), maak 15 euro over naar Stichting het Venloos Carillon NL31RABO0153812591 en u bent Vriend van het Venloos Carillon!

Gemeente Venlo

 

Contact

Postadres: Roermondseweg 144, 5935 AD Steyl

Bezoekadres: Grote Kerkstraat, 5911 CG Venlo

E-mail: via formulier